5 sätt att öka säkerheten i WordPress

Att ha en säker hemsida är avgörande i dagens digitala landskap. WordPress är ett av de mest populära CMS-systemen, vilket gör det till ett mål för hackare. Genom att vidta rätt åtgärder kan du skydda din hemsida från attacker och håll både ditt data och dina besökare säkra. Här är fem viktiga sätt att öka säkerheten för din WordPress-hemsida:

1. Uppdatera WordPress, teman och plugins regelbundet

Det är enkelt att glömma att uppdatera WordPress-kärnan, teman och plugins, men det är en av de viktigaste sakerna du kan göra för att skydda din hemsida. Utvecklare släpper regelbundet uppdateringar för att åtgärda säkerhetsbrister och förbättra prestanda. Se till att alltid använda de senaste versionerna.

Tips: Aktivera automatiska uppdateringar för WordPress-kärnan och använd verktyg som kan informera dig om tillgängliga uppdateringar för teman och plugins.

2. Använd starka lösenord och tvåfaktorsautentisering

Ett av de vanligaste sätten hackare får tillgång till WordPress-hemsidor är genom att gissa sig till lösenord. Om du använder enkla eller vanliga lösenord är risken högre för att din sida blir hackad. Använd starka lösenord som består av en kombination av bokstäver, siffror och specialtecken, och aktivera tvåfaktorsautentisering (2FA) för extra skydd.

Tips: Använd en lösenordshanterare för att generera starka lösenord. Plugin som Cloudbridge 2FA kan användas för att implementera 2FA.

3. Installera en säkerhetsplugin

WordPress erbjuder många säkerhetsplugins som hjälper till att övervaka och skydda din hemsida mot olika hot. Plugins som Wordfence och Fail2WP erbjuder funktioner som brandväggsskydd, malware-skanning och blockering av misstänkt trafik.

Tips: Konfigurera brandväggsinställningar noggrant och regelbundet skanna din webbplats efter skadlig programvara för att upptäcka och åtgärda eventuella hot i tid.

4. Begränsa antal Inloggningsförsök

Hackare försöker ofta få tillgång till hemsidor genom att upprepade gånger försöka logga in med olika lösenord. Genom att begränsa antalet inloggningsförsök kan du minska risken för att de lyckas. Detta kan konfigureras med en plugin som Fail2WP.

Tips: Fail2WP fungerar också bra med Fail2ban, som är ett avancerat sätt att blockera IP-adresser dynamiskt vid misstänkt beteende.

5. Använd SSL certifikat

SSL-certifikat krypterar dataöverföringar mellan din hemsida och besökarens webbläsare, vilket skyddar känslig information som lösenord och personuppgifter. Ett SSL-certifikat ger även din webbplats ett förtroendestärkande ”https” i webbadressen och förbättrar SEO.
Idag anses SSL-certifikat vara ett baskrav för hemsidor. Väldigt många sökmotorer nedprioriterar sådana som inte har SSL-certifikat.

Tips: Många webbhotell erbjuder SSL-certifikat genom Let’s Encrypt. Se till att ditt certifikat förnyas automatiskt för att undvika problem med utgångna certifikat.

Sammanfattning

Säkerheten för din WordPress-hemsida bör vara en prioritet för att skydda både din verksamhet och dina användare. Genom att regelbundet uppdatera din webbplats, använda starka lösenord och säkerhetsplugin, begränsa inloggningsförsök och implementera SSL-certifikat kan du betydligt minska risken för attacker.

Om du inte har tid eller kunskap för detta så låt någon annan att hantera underhåll av er hemsida. WebbPlatsen erbjuder hosting och underhåll.