SSL-certifikat

Skydda er hemsida, server, applikation med SSL-certifikat.

Cert

Vilken typ av certifikat ska man ha?

Om ni har utvecklat eller vill utveckla en webbapplikation där delar av den måste skyddas från otillbörlig åtkomst rekommenderar vi att ni använder er av SSL-certifikat.

SSL brukar i folkmun (och på svenska) kallas för ”säker inloggning” eller ”säker dataöverföring”. Det innebär i praktiken att information krypteras innan den skickas över nätet.

För att använda er av SSL behöver ni ett certifikat. Detta används av besökarens webbläsare för att verifiera att er webbplats är den utger sig för att vara.

Olika typer av certifikat

PeriodPris
SSL-certifikat enkel1år995 kr 
SSL-certifikat standard
(Thawte)
1år2.295 kr 
SSL-certifikat enkel
(Wildcard)
1år1.995 kr 
SSL-certifikat supercert
(Thawte)
1år3.850 kr 
Let’s Encrypt
(mer info)
1år495 krKan installeras om du har ditt webbhotell hos oss.
Uppläggningsavgift 249kr.

Vad skiljer sig mellan de olika SSL-certifikaten?

Skall man vara krass så är tekniken bakom SSL-certifikaten densamma. Alla SSL-certifikat som WebbPlatsen tillhandahåller är från betrodda utgivare som står stadigt på säkerhetsmarknaden för Internet- och webbtjänster. Det som skiljer sig mellan de olika certifikaten är användningsområde, pris och hur de visas i webbläsaren som besökarna till er webbplats använder.

Ett s k wildcard-certifikat skiljer sig på så sätt att man skaffar ett certifikat som gäller för alla adresser som slutar med er domän. Detta är användbart om man har olika webbplatser/sajter under en och samma domän, t ex helpdesk.doman.com, www.doman.com, foto.doman.com. Istället för att då köpa tre separata certifikat så köper man ett wildcard-certifikat för *.doman.com. Detta installeras sedan på alla webbplatser/sajter.

Skillnaden på enkla, standard och s k ”super-certifikat” är hur de visas av webbläsaren. Alla varianter skapar en säker anslutning mellan webbläsaren och webbplatsen/sajten. De lite dyrare certifikaten visas på ett mer ”positivt sätt” och de lite enklare certifikaten visas oftast med ett enkelt grönt hänglås.

Let’s Encrypt-certifikaten utfärdas av en certifikatauktoritet (CA) som tillhandahålles som tjänst av Internet Security Research Group (ISRG). Det är ett initiativ för att främja säkerheten på Internet och ”webben”.

Vad gäller Googles (och andra sökmotorer) hantering av ”osäkra” kontra ”säkra” webbplatser, så räcker det att säkra er webbplats/sajt med ett enklare certifikat eller ett Let’s Encrypt-certifikat. Har ni en webbutik eller på annat sätt hanterar e-handel via Internet/webben så kan det vara värt att fundera på ett lite dyrare certifikat. Det beror på hur stor vikt ni lägger vid ”premium”-känslan. Vi på WebbPlatsen rekommenderar i de allra flesta fall enklare certifikat samt Let’s Encrypt-certifikat.

Osäker på vilket certifikat ni ska ha?

Vi hjälper er att välja det som passar er bäst