Falska kupongerbjudanden på Facebook

fb-bluffUnder den senaste tiden har allt fler falska kupongerbjudanden påträffats och spridits vidare på Facebook. Säkerhetsexperter varnar oss ideligen och är övertygade om att detta kommer öka allt mer under 2014. Men hur fungerar bedrägerier på Facebook egentligen och vad ska man titta efter för att inte bli lurad? Lugn, jag har några knep som jag tänker dela med mig av nu. Men först en förklaring av hur lurendrejerierna fungerar.

Bluffen – så funkar den

För inte så länge sedan cirkulerade det ett erbjudande från den engelska webbutiken ASOS med mode och kosmetik på Facebook. Med exakt samma upplägg som det falska erbjudandet vi hade för en tid tillbaka från ICA här i Sverige. Bedragaren lägger upp ett inlägg på Facebook som påstår att du kan få en generös kupong gratis hos en viss affär genom att klicka på en länk. När du klickar på länken kommer du till en sida där du får instruktioner på att dela vidare erbjudandet till dina vänner och samtidigt skriva en positiv kommentar på inlägget. För att få en så snabb reaktion som möjligt, står det även hur många kuponger det finns kvar att dela ut till dem som är villiga att göra detta.

Men självklart existerar inte dessa kuponger och erbjudandet kom inte från ASOS och det kom heller inte från ICA när det var i hetluften. Men ju fler som klickade på länken, ju mer pengar trillarde det in på bedragarens konto. Ett klassiskt gammalt mejl-spam-knep i Facebook-kläder helt enkelt.

Bli inte lurad

Om du upptäcker att dina vänner går på en bluff som denna på Facebook, varna dem och be dem om att vara mer försiktig i framtiden. Alla bluffar är inte lika oskyldiga som dessa falska kuponger. Det finns andra fall då länken varit infekterade med virus eller där man blivit uppmanad till att fylla i ett formulär, som sedan varit kopplat till någon betaltjänst, som i sig har varit svår att bli kvitt.

Om du ser en länk till ett erbjudande som du tycker är lite för bra för att vara sant, kan du kontrollera om det är ett äkta erbjudande eller inte genom att besöka företaget i frågas egen sida på Facebook, istället för att direkt klicka på länken i nyhetsflödet. Finns erbjudandet på företagets sida, är det mest sannolikt att erbjudandet är äkta. Är det däremot ett bedrägeri, kommer det troligen finnas med en varning om bluffen i ett av deras senaste inlägg.

Det är lätt hänt att gå på sådana här saker. Men tänk till när du ser liknande erbjudan och tävlingar i framtiden. Låter det för bra för att vara sant, så är det också det. Kontrollera källan och är det skrivet på lite för dålig svenska, är det troligen en bluff.

AVG skyddar dig inte när du klickar på Dela
Däremot hindrar AVG dig från att besöka smittade sidor

AVG är ett prisbelönt antivirusprogram som sköter sig själv och är inte i vägen. Det skyddar din dator och din identitet på nätet. Beställer du din licens hos AVGantivirus.se får du hjälp på svenska och som student kan du dessutom få en fin rabatt. Läs mer på avgantivirus.se