Vad är nytt i WordPress 5.7 (Lazy-Loading, förbättrat gränssnitt, HTTPS, nytt API mm)

En ny version av WordPress har precis släppts. Den nya WordPress-versionen ger dig uppdaterade färger, nya funktioner i blockeditorn, hantering av http till https, nytt API, Lazy-load, fortsatt städning av jQuery samt att ett gäng med buggar blivit lösta.

 

Blockeditorn

Den nya redigeraren hjälper dig att arbeta på några ställen som tidigare inte var möjliga – åtminstone inte utan att börja programmera eller anlita en expert. De reglage du använder mest, t.ex. för att ändra textstorlek, finns nu på fler ställen, just där du behöver dem. Och layoutändringar som borde vara enkla, såsom att lägga in fullhöjdsbilder, har nu blivit ännu enklare att göra.

Från HTTP till HTTPS

Från och med nu räcker det med ett klick för att flytta en webbplats från HTTP till HTTPS. WordPress uppdaterar automatiskt URL:er i databasen när du gör denna ändring. Nu behöver du inte längre leta och gissa!

Lazy-load av iFrames

Nu är det enkelt att låta iframes använda lazy-load. Som standard lägger WordPress till ett loading=”lazy” attribut till iframe-taggar när både bredd och höjd anges.

Fortsatt städning av jQuery

I flera år har jQuery hjälpt till att få saker att röra sig på skärmen på sätt som de grundläggande verktygen inte kunde – men det fortsätter att förändras, och det gör jQuery också.

I 5.7 blir jQuery mer fokuserad och mindre påträngande, med färre meddelanden i konsolen.